Miten valita perhekuvaukselle sopiva miljöö?

Sisällysluettelo

Perhekuvien ottaminen luonnossa tarjoaa monia ihania etuja, jotka tekevät kokemuksesta mieleenpainuvan. Ulkona luonto tarjoaa kauniin ja monimuotoisen taustan kuville. Kukkivat kasvit, vehreät metsät, järvet ja vuoret luovat luonnollisen ja visuaalisesti miellyttävän ympäristön perhekuvauksille. Ulkona kuvatessa perhe voi liikkua vapaammin kun sisällä ja ulkona kuvausten lomassa voi puuhailla kaikenlaista, leikkiä ja tutkia luontoa. Kun tilaa on enemmän niin kuviin saadaan myös liikettä mukaan helpommin. Liikkuminen ja toiminta tuovat kuvaukseen eloisuutta ja spontaaniutta. Toiminnan lomassa perhe voi viettää aikaa yhdessä, nauttien toistensa seurasta ja ympäröivästä luonnosta. Tällaiset hetket ovat kultaakin arvokkaampia ja ne välittyvät kauniisti kuviin.

Luonnossa voi kuvata kaikkina vuodenaikoina, jolloin saadaan vaihtelua kuviin. Kukkivat kevätkukat, kesän vehreys, syksyn väriloisto ja talven lumipeite tarjoavat monipuolisia maisemia. Luonnonvalo on parhaimmillaan upea ja antaa kuvauksille pehmeän ja lämpimän ilmeen. Erityisesti auringonlaskut ja -nousut luovat kauniin valaistuksen perhekuvauksille.

Kuvauspaikan valinta

Kuvauspaikkaa mietittäessä kannattaa aina lähteä liikkeelle siitä mistä te perheenä pidätte tai missä te yleensä liikutte. Jos perheenä tykkäätte esimerkiksi kulkea paljon metsässä niin se kannattaa huomioida paikkavalinnassa jollain tavalla. Jos taas käytte paljon jossain rannalla tai tykkäätte vaikka veneillä niin jonkun vesistön ääressä voi olla hyvä paikka. Puistoissa paljon aikaa viettävien kannattaa harkita kuvauspaikaksi puistoa ja keskusta-asujille tai muuten kaupungissa viihtyville voi sopia loistavasti joku urbaanimpi miljöö. Nämä ei luonnollisesti ole mitään sääntöjä vaan kuka vaan voi valita kuvauspaikaksi minkä tahansa paikan, joka miellyttää omaa silmää mutta näitä voi käyttää lähtökohta pohdinnassa.

Paikkaa valitessa voi myös pohtia onko teidän perheellä joku tietty tärkeä paikka, jossa vaikka vietätte paljon aikaa tai käytte usein. Sellainen voi olla loistava valinta oli kyseessä millainen paikka tahansa sillä se kaikella todennäköisyydellä kuvastaa silloin juuri teitä tässä hetkessä. Esimerkkinä kun olin itse varaamassa meille perhekuvausta mietimme aluksi kaikenlaisia pelto- ja niittyalueita Tampereelta (ja kaikki ne olisivat varmasti olleet hyviä) mutta päädyimme kuitenkin lopulta siihen, että kuvat kuvataan täällä Tampereen Kalevassa missä asumme, koska täällä me suurimman osan ajasta vietämme. Täältäkin löytyi puistoaluetta ja mun mielestä on ainakin kiva, että se on kaiken lisäksi tuttu paikka. Kuvauspaikka voi siis löytyä myös hyvinkin läheltä kotia ja olla teille täydellinen.

Kolmas tapa miettiä kuvauspaikkaa on ikäänkuin visuaalisten tekijöiden näkökulmasta eli esimerkiksi halutaanko kuvien taustaan jotain tiettyjä värejä tai jotain tietynlaista symboliikkaa.

Miten lasten ikä vaikuttaa kuvauspaikan valintaan?

Lasten ikä ja motoriset taidot on hyvä huomioida myös kuvauspaikkaa valittaessa. Olennaista on erityisesti ryömiikö, konttaako, käveleekö vai juokseeko lapsi. Jotkut paikat voivat olla pienelle mutta nopeasti liikkuvalle lapselle vähän vaarallisia. Esimerkkinä mainittakoon vaikka korkeat kalliot ja muut paikat mistä on mahdollista pudota. Jos lapsi taas on niin pieni, että hän on kuvauksen aikana koko ajan sylissä niin paikan voi valita vähän vapaammin.

Näitä asioita voi miettiä halutessaan jo etukäteen ja kuvauspaikka suunnitellaan aina yhdessä. Jos teillä ei ole mitään erityistä mielessä niin voin myös ehdottomasti ehdottaa jotain teille sopivaa paikkaa.

Kuvauksen kellonaika

Valitusta paikasta riippumatta suosittelen aina, että kuvaus tehdään mahdollisimman pehmeä valon aikaan eli lähellä auringonlaskua niin, että aurinko on mahdollisimman matalalla.

Valoisana aikana aurinko laskee tietysti tosi myöhään mutta toisaalta se on jo melko matalalla monta tuntia ennen varsinaista auringonlaskua. Silloin suositukseni on, että kuvataan niin myöhään kun lasten nukkumisaikataulut antavat myöden eli niin myöhään kun teille sopii. Näin päästään niin lähelle auringonlaskua kun kohtuudella on mahdollista.

Pimeään vuodenaikaan aurinko laskee jo paljon aikaisemmin ja silloin loistava kuvausaika voi olla jo jossain vaiheessa iltapäivällä. Talvella jopa puolen päivän aikaan saattaa olla mahtava aika koska aurinko ei edes nouse kovin korkealle koko päivän aikana.

Erilaiset kuvauspaikat

Seuraavassa kerron muutamia pointteja erilaisista kuvausympäristöistä ja mitä kaikkea on hyvä ottaa huomioon missäkin paikassa.

Meren tai järven ranta

Rannat ovat loistavia kuvauspaikkoja, sillä vesi on elementtinä kaunis ja rantahiekka on usein melko neutraalin väristä, jolloin se sopii taustaksi oikeastaan aina riippumatta esimerkiksi vaatteiden väreistä.

Lasten kanssa hiekkarannat ovat myös hauskoja paikkoja siinä mielessä, että siellä pääsee kivasti touhuamaan ja juoksentelemaan eikä pienet kaatuilutkaan tunnu missään. Rantakalliot taas puolestaan luovat usein enemmän sellaisen dramaattisen vaikutelman, joten nekin ovat hyvä vaihtoehto jos tykkää enemmän sellaisesta tyylistä.

Meren rannalla on aika harvoin erityisen tyyntä, joten se kannattaa ottaa huomioon valinnassa. Tuulisuus on ainakin lämpimällä säällä kuitenkin mielestäni enemmän mahdollisuus kun uhka. Tuulessa hulmuavat hiukset ja vaatteet näyttävät upeilta! Kannattaa varautua siihen, että hiukset tulevat menemään sekaisin joka tapauksessa, mutta mielestäni se on näissä rantakuvauksissa juuri se juttu eli just hyvä.

Metsä

Metsää Suomessa onneksi riittää ja se on kuvauspaikkana aika monipuolinen. Metsissä on kuitenkin hurjasti eroja ja tumma kuusimetsä tai harvahko ja valoisa koivumetsä ovat aika kaukana toisistaan kuvausympäristöinä. Usein hyvä ratkaisu saattaa olla kuvata metsän reunassa niin että paikassa ei ole liian pimeää kuten syvemmällä voisi olla.

Niitty

Niittyjä löytyy usein kaupunkienkin alueelta. Niitty tarjoaa luonnollisen ja kauniin taustan perhekuvauksille. Väriloisto, kukat ja korkea ruoho luovat visuaalisesti miellyttävän ympäristön. Aurinlasku on usein mahdollista saada kuviin, sillä ympärillä on avointa tilaa eikä aurinko karkaa välttämättä puiden tai rakennuksien taakse

Niityllä on myös tilaa liikkua ja juoksennella, mikä yleensä on lapsista kivaa. Niityltä löytyy pienille lapsille myös kaikenlaista kivaa tutkittavaa.

Niitty on loistava valinta vuodenajasta riippumatta. Kukkivat kevätkukat, vehreä kesä, syksyn värikirjo ja talven lumipeite tarjoavat monipuolisuutta ja vaihtelua kuviin.

Pelto

Viljapellot ovat kauniita kuvauspaikkoja ja sopivaan aikaan vuodesta tyylikkään vaalean neutraalin värisiä. Peltojen kohdalla kannattaa huomioida kuitenkin se, että niille menemiseen tarvitaan omistajan lupa. Tästä syystä niityt ovat usein käytännöllisempiä vaihtoehtoja pelloille. Joku peltotie saattaa olla myös hyvä kompromissivaihtoehto niin, että viljaa saa taustalle mutta sitä ei tarvitse mennä ilman lupaa tallomaan😀

Puisto

Puistot ovat aina hyvä valinta kuvaukselle ja niitä löytyy paljon kaupunkien keskeltäkin eli mahdollisesti hyvin läheltäkin vaikka asuisitte keskustassa. Kesällä puistojen värimaailma on enimmäkseen vihreä ja syksyllä väriloisto puolestaan pääsee puistoissa parhaimmilleen kun puita ja sitä kautta lehtiä on paljon mutta niiden vieressä on usein myös avoimempaa nurmialuetta.

Myös talvella puisto on loistava valinta, sillä lunta on yleensä maassa enemmän kuin muualla kaupungissa. Puistoihin myös mahtuu aina varmasti kuvaamaan eli tilaa on riittävästi vaikka siellä olisi muita ihmisiä ja ne ovat yleensä myös lapsille turvallisia ympäristöjä iästä riippumatta.

Oma piha

Jos teillä on oma piha niin se voi olla mahtava valinta kuvauspaikaksi. Se ainakin kuvastaa varmuudella juuri teidän tämänhetkistä elämää. Rivitalon piha ei välttämättä ole optimaalisin ratkaisu kokonsa puolesta mutta omakotitalossa oma piha saattaa hyvinkin olla sopivan kokoinen. Yleensä piha soveltuu perhekuvaukseen hyvin, jos siellä on riittävästi avointa tilaa.

Yhteenveto

Lopuksi totean, että harva paikka on kuvauspaikaksi täysin kelpaamaton eli huonoja tai vääriä vaihtoehtoja ei juurikaan ole. Perhe- tai lapsikuvauspaikkaa voi siis ihan huoletta miettiä vain omien mieltymysten kautta. Jos joku paikka tuntuu juuri teille omalta niin silloin se on paras.

Muita perhekuvaus-aiheisia kirjoituksia