Pariskuntakuvaus Finlaysonilla

Arvoin vuoden 2021 lopussa Instagramissa uudenlaisen pariskuntakuvauksen seuraajilleni. Tämäntyyppinen pariskuntakuvaus Finlaysonilla (tai ihan missä tahansa) sopii hienosti vaikka kihlajaiskuviksi, Save the Date -kuviksi tai ihan muuten vaan muistoksi juuri tästä hetkestä.⁠ Osallistujia oli lopulta muistaakseni noin 130-150 kappaletta ja voittajiksi valikoitui lopulta tämä ihana pariskunta.

pariskuntakuvaus finlaysonin palatsin pihalla

Kuvaukset suoritettiin Tampereen Finlaysonin alueella. Tapasimme elokuvateatterin edessä ja siirryimme ensiksi aivan siinä vieressä olevalle Finlayson Art Arealle, joka koostuu muutamasta sisäpihasta vanhojen tehdasrakennusten välissä. Sen jälkeen kävimme Finlatysonin palatsin pihassa ja päädyimme lopulta ottamaan viimeiset kuvat Näsipuistoon mäen huipulle.

Uutta tässä pariskuntakuvauksessa on parin ohjaustyyli, joka perustuu poseerausohjeiden sijaan erilaisten pienten tehtävien antamiseen ja kysymyksiin vastaamiseen. Niiden tekeminen on ensinnäkin hauskaa ja aiheuttaa toisaalta sen, että kuvattavat eivät oikein edes muista, että siinä on kamera jossain. Tilanteessa on siis helppo rentoutua ja sitä kautta kuvattavien todelliset persoonat pääsevät paremmin esille. Kuviin taltioituu ihan oikeita tunteita ja tilanteita, eikä lavastettuja poseerauksia. Tähän tavoitteeseen päästiin hienosti kuten kuvista näkyy.

Tehtävät ovat helppoja ja suurin osa niistä tehdään puhumalla, eli mitään lumilinnoja tai majoja ei tarvitse lähteä rakentamaan (ellei itse välttämättä halua:). Jotkut tehtävät vaativat pientä liikettä mutta esimerkiksi näissä kuvauksissa vaadittu liike oli lähinnä kävelyä. Yksi tehtävä oli edetä lumihangessa mahdollisimman nopeasti säilyttäen samalla katsekontaktin parin kanssa ja tämä pari osoittautui tämän tehtävän aikana erittäin kilpailuhenkiseksi, joten juoksemiseksihan se meni. Onneksi kuvaaja ja kamera pysyivät kovassa vaudissa mukana, joten uusintaottoja ei tarvittu ja spontaanius säilyi. Tätä kirjoittaessa tuli mieleen, että toinen variaatio tästä tehtävästä voisi olla vaikka mahdollisimman tehokkaasti rämpiminen, koska rämpiminenhän näyttää aivan erilaiselta ja siitä on varmasti olemassa aika loputon määrä erilaisia tulkintoja. Oikeita ja vääriä vastauksia tehtäviin ei tietenkään ole ja näin kuvista tulee aina juuri parin näköisiä.

Kuten aiemmin tuossa kirjoitin, parikuvauksen tavoite on luoda kuvaushetken ajaksi rento ja välitön tunnelma. Kuvauksen aikana pari pystyy keskittymään toisiinsa ja lähestulkoon unohtamaan kameran olemassaolon. Missään vaiheessa ei tarvitse miettiä yhtään miltä näyttää tai mitään poseeraukseen liittyviä asioita. Ainoita poseeraukseen liittyviä ohjeita mitä tämän kuvauksen aikana annoin taisivat olla ”pidä toista mahdollisimman lähellä” ja ”pidä katse mahdollisimman paljon alaviistossa”. Kaikki muu tulee parilta itseltään luonnollisesti ja on juuri sellaista kun on. Ja se on sellaisena nimenomaan täydellistä.

Tämäntyyppisen kuvauksen hyvänä puolena on sellainenkin, että se ei ole riippuvainen mistään huippuhienosta kuvauslokaatiosta. Ei sellaisesta tietenkään haittaakaan ole mutta koska kuvissa pari ja heidän välinen kemia tai yhteys on keskiössä niin vastaavanlaiset kuvat olisi voinut ottaa oikeastaan lähes missä tahansa. Olen tehnyt tämän tyylisiä kuvauksia esimerkiksi rivitalon takapihalla ja lopputulos oli aivan yhtä ihana vaikkei lokaatio ollutkaan perinteisessä mielessä glamourintäyteinen.

Sain näistä kuvista parilta palautteen:

”Kiitos Teemu, Nämä ovat aivan ihania ja täysin meidän näköisiä❤️”

Täydellistä. Pari muuten kysyi näiden kuvausten aikana, että onko elämäni aivan täynnä siirappia kun kuvaan paljon häitä ja esimerkiksi tällaisia rakkaudentäyteisiä hetkiä, jossa tunteet nousevat helposti pintaan. Vastasin muistaakseni jotenkin niin, että onhan se, mutta koska kuvattavat ihmiset ovat onnellisia niin näistä tulee aina itsekin hyvälle mielelle. En siis valita, päinvastoin.

Pariskuntakuvauksesta voit lukea lisää täältä. Jos sinulla on aiheesta jotain kysyttävää niin ota ihmeessä yhteyttä sivujeni kautta.