Oletko ajatellut järjestää häät Pyynikin panimolla? Vanha Pyynikin Panimo on suosittu juhlatila Tampereella ja olen itsekin päässyt kuvaamaan siellä monet häät. Samalla olen päässyt näkemään paljon erilaisia tapoja käyttää tilaa ja järjestää istumapaikkoja sekä ohjelmaa. Loft-tyylinen juhlatila muuntautuu yllättävän ketterästi eri tarkoituksiin ja järjestelyitä pystyy vaihtelemaan vaikka kesken juhlapäivän esimerkiksi ruokailun ja illan bileiden välissä.
Tähän tekstiin olen koonnut parhaat huomiot ja vinkit kyseisen tilan käyttöön nimenomaan hääjuhlien järjestämisessä.
Tila soveltuu maksimissaan 60 hengen juhlatilaksi ja on sisustukseltaan hyvin uniikki. Vastaavia upeita kuparipannuja ei ole itselleni tullut vastaan muualla vaikka muitakin vanhoja panimoita on varmasti muutettu juhlatiloiksi. Useimmiten hääpotretit tulee kuvattua kokonaan ulkona mutta Pyynikin Panimolla lähes aina ainakin osa potreteista kuvataan juhlatilassa juuri näiden uniikkien puitteiden takia.
Tilassa on paljon portaita ja hissiä puolestaan ei ole, joten kovin esteetön tila ei ole kyseessä. Tämä kannattaa ottaa tilanvalinnassa huomioon.
Vieraiden ja hääparin istumapaikoille on muutamia vaihtoehtoisia järjestelytapoja riippuen vieraiden määrästä. Lähes aina keskelle tilaa on asetettu pitkä pöytä vinottain koska se on paras tapa saada juhlatilan alaosaan mahdollisimman paljon vieraita. Hääpari istuu yleensä pitkän pöydän ikkunan puoleisessa päädyssä tai erillisessä pöydässä pitkän pöydän vierellä, jolloin pitkään pöytään saadaan vielä muutama paikka lisää vieraita vaten.
Parvelle mahtuu lisäksi kolme kuuden hengen pöytää eli yhteensä 18 vierasta istumaan mukavasti. Ruokailuiden jälkeen parvi muuntautuu tarvittaessa bändin tai DJ:n esiintymislavaksi. Tarvittaessa parvelle mahtuu myös esimerkiksi trubaduuri tai muu soolomuusikko esittämään musiikkia jo ruokailun aikana.
Sisäänkäynti Panimolle tapahtuu sisäpihan kautta ja myös pihaa voi lämpimällä säällä hyödyntää oleskeluun ja vaikka jäähdyttelyyn tanssimisen välissä.
Panimon hienot puitteet ja valtavat ikkunat mahdollistavat upeiden kuvien ottamisen sisätiloissa esimerkiksi ennen vihkimistä tai juhlan alkamista. Sisällä kuvattujen potrettien hyvä puoli on luonnollisesti se, että sää ei vaikuta niihin, joten ainakaan sateen tai kylmyyden takia kuvat eivät jää hääpäivän aikana kuvaamatta.
Potrettien kuvaamisessa sisällä kannattaa luonnollisesti hyödyntää tilan erikoisominaisuuksia eli keskellä olevia kauniita kaarevia portaita, kuparipannuja ja valtavia ikkunoita Koulukadun suuntaan.
Portaat ovat loistava paikka myös first look-kuville, joista olen kirjoittanut tarkemmin toisessa blogitekstissä. Sulhanen voi odottaa morsianta portaiden alapäässä ja morsian lähestyä sulhasta tyylikkäästi portaita pitkin. Portaat pystyy myös kiertämään alakautta, jolloin kuvaajan on helppo vaihtaa puolta niin, että sulhasten reaktiot saa tallennettua.
Myös jo mainittu sisäpiha toimii hyvin kuvauksessa ja siellä on kiva sään salliessa ottaa esimerkiksi rymäkuvia vieraista päivän aikana.
Pyynikin Panimolta on erittäin lyhyt siirtymä Eteläpuistoon jos osan potreteista haluaa kuvata luontoympäristössä. Hyville kuvauspaikoille kävelee vain muutaman minuutin, joten siellä ehtii yleensä piipahtamaan oikein helposti potrettikuvaussession aikana. Oma suosikkinityylini on säästää osa potreteista iltaan auringonlaskun aikaan tai mahdollisimman lähelle sitä. Silloin valo on ulkona kauneimmillaan ja kaikkihan rakastavat auringolaskukuvia! Ja vaikka aurinko olisi pilvessä niin valo on silti tähän aikaan päivästä kauneimmillaan, joten suosittelen ulkokuvausta joka tapauksessa. Usein hääparista on ihan kiva päästä illalla pois juhlatilasta hetkeksi rauhoittumaan lähes kahdestaan ja tämä tarjoaa siihen loistavan syyn. Yhteensä koko ulkokuvaussetin siirtyminen suorittaa helposti vaikka 20 minuutissa, joten pitkään juhlista ei tarvitse pois olla.
Mikäli vihkiminen tapahtuu juhlapaikalla on yleisin ratkaisu ollut portaiden yläpää. Pappi tai muu vihkimisen suorittava henkilö seisoo ylhäällä olevan kuparipannun edessä ja hääpari portaiden yläpäässä kasvot sisäpihan suuntaan. Vieraat voivat seurata toimitusta juhlatilan alakerrasta. Huomioitavaa valokuvaamisen kannalta tässä on se, että kuvaajan on käytännössä pysyttävä alakerrassa koko toimituksen ajan. Portaista ei pääse kulkemaan häiritsemättä toimitusta ja häävieraiden kuvaaminen onnistuu paremmin alakerrasta. Tästä johtuen hääparia saa kuvattua vain enemmän tai vähemmän alaviistosta vihkimisen aikana. Mahdollisimman kaukaa seinän vierestä kuvattaessa tätä vaikutelmaa pystyy toki hieman hälventämään.
Jos juhlissa esiintyy bändi on sille luonnollisin esiintymispaikka parvella. Yleensä bändi käy tekemässä soundcheckin aiemmin päivällä ja sen jälkeen heidän varusteet saa hyvin piilotettua ylä- ja alakerrassa olevien pannujen taakse, jotta ne eivät ole ruokailemisen tiellä. Ruokailuiden jälkeen parvella olevat pöydät on helppo siirtää sivuun ja bändi pääsee asettautumaan paikalleen. Jos bändin sijasta juhlissa on esimerkiksi DJ soittamassa musiikkia on hänellekin helppo kasata työpiste parven pöydistä. Jos esiintyjä on vaikka sooloartisti tai duo niin siirtelyä tarvitaan luonnollisesti vielä vähemmän.
Tanssilattia on toistaiseksi ollut aina kahden kuparipannun välissä sisääntulosta oikealla. Lattia on kompakti mutta vierasmäärään nähden riittävä. Kuvaaja pystyy kuvaamaan hyvin esimerkiksi pannujen vieressä ja niiden takaa, jolloin hänen ei tarvitse olla tanssilattialla viemässä tilaa varsinaiselta asialta eli siltä tanssimiselta.
Puheet ovat yleinen ohjelmanumero häissä ja Pyynikin Panimolla ne pidetään useimmiten juhlatilassa pannujen vieressä tai portaiden yläpäässä, jolloin puhuja on ikään kuin puhujanpöntössä ja näkyy varmasti kaikille vieraille.
Tanssilattiaksi tarkoitetulla aluella onnistuu myös perinteiset kenkäleikit ja vaikka mitkä muutkin halutut ohjelmanumerot. Kimpun ja sukkanauhana heitot suoritetaan useimmiten joko parvelta tanssilattialle tai ulkona ulko-ovelta pihan suuntaan.
Kiva, että luit tänne asti! Jos olet halukas tilaamaan minut kuvaamaan häitänne Pyynikin panimolle tai mihin tahansa muualle, tutustu kuvauspaketteihini hääkuvaussivulla ja ota yhteyttä sieltä löytyvän lomakkeen avulla!
Teemu Toikka on hää-, perhe ja pariskuntakuvaaja Tampereelta. Kuvausalueena toimii koko Etelä-Suomi.
for Wedding photography & videography, family sessions and couples sessions in Tampere and the entire southern Finland
Teemu Toikka on hää-, perhe ja pariskuntakuvaaja Tampereelta. Kuvausalueena toimii koko Etelä-Suomi.
Paikkakuntakohtaiset sivut