Perhekuvaus Pyynikillä Rosendahlin Rannassa
Lue lisää ja katsele upeita kuvia ihanasta perhekuvauksesta auringonlaskussa Pyynikillä Rosendahlin rannassa!
Miten pukeutua perhekuvaukseen? Tämä on kysymys, jonka melkein kaikki asiakkaat kysyvät ja oikein ymmärrettävästi. Kokemusta kuvattavana olemisesta ei juuri kenelläkään ole mitenkään älyttömän paljon, joten aihe aiheuttaa luonnollisesti päänvaivaa useimmille. Mä olen tässä nyt kuitenkin kertomassa, että se ei ole mitenkään kohtuuttoman vaikeaa:)
Kaikkein tärkein juttu on se, että kun sä katsot näitä valokuvia joskus myöhemmin niin sä näytät omasta mielestä itseltäsi ja sulla on päällä jotain mikä tuntuu susta omalta. Yhtä tärkeää on myös se, että susta tuntuu kuvaushetkellä mukavalta ja itsevarmalta koska se tulee näkymään kuvissa. Jos vaatteissa on epämukava tai epävarma olo se saattaa heijastua lopputulokseen jollain tapaa ja sitähän me emme halua koska nämä kuvat on teillä ikuisesti. Varsinkin mukavuus pätee erityisesti lapsiin koska heistä yleensä näkee jos olo ei tunnu hyvältä. Suositeltavaa on siis pitäytyä hyväksi havaituissa vaatteissa tai koekäyttää vaatteita riittävän perusteellisesti etukäteen.
Kerron tässä oppaassa vähän vinkkejä siitä mitä kannattaa ehkä ottaa huomioon mutta suosittelen, että sovellat näitä sellaisiin vaatteisiin jotka tuntuu ja näyttää sun mielestä hyvältä. Mun mielestä tärkeintä on kuitenkin se, että oma tyyli säilyy kuvissakin. Nämä kuvat ovat joka tapauksessa teidän ikiomia ja mitään sääntöjä ei ole vaan te pukeudutte juuri niin kuin te haluatte.
Yksi hyvä tapa on katsoa ensin, että mitä teillä on jo olemassa. Ei kannata suoraan lähteä ostamaan kuvauksia varten jotain, jota ei kuitenkaan oikeassa elämässä koskaan enää käytä. On ihan ok hankkia kuvauksia varten jotain spessukamaa mutta suosittelen, että nekin ovat sellaisia juttuja, jotka kuvastavat oikeasti juuri teitä.
Jos hankit jotain uutta niin hyvä kikka voi olla kokeilla käyttää vaatetta ihan oikeassa elämässä pari kertaa ennen kuvauksia niin saat vähän käsitystä siitä miltä se susta tuntuu. Miltä susta tuntuu kun käytät vaatetta julkisesti tai kun katsot peiliin se päällä? Samat kysymykset pätevät toki myös jos puet päällesi jotain mitä sulla oli jo valmiiksi olemassa. Myös lasten kanssa vaatteiden koekäyttö on suositeltavaa. Lapsen iästä riippuen hän saattaa itse olla jotain mieltä vaatteesta ja tärkeää on myös edellä mainittu mukavuuden varmistaminen. Kuvausvaatteiden ei kannata puristaa tai hiertää mistään sillä se saattaa vaikuttaa lapsen fiilikseen kuvauksen aikana. Sekä lasten, että aikuisten kanssa pyritään kuvaustilanteessa mahdollisimman mukavaan fyysiseen oloon ja se auttaa myös henkisen hyvän olon luomisessa kuvaustilanteessa ja sitä kautta parhaaseen lopputulokseen pääsemisessä.
Eli vielä kerran. Valitse vaatteet, joissa tuntuu hyvältä ja näytät hyvältä. Silloin kuvattavanakin ollessakin on paras mahdollinen fiilis!
Varmista, että pystyt liikkumaan vaatteissasi hyvin. Vältä liian jäykkiä materiaaleja. Tämä pätee lasten lisäksi myös aikuisiin.
Aikuisten kannattaa valita asu, jonka pitäminen luultavasti tuntuu hyvältä idealta vielä viiden vuoden päästäkin. Tai ehkä jotain, joka on jo todettu hyväksi vuosien saatossa. Mieti tällaista viiden vuoden sääntöä: viisi vuotta sitten olisi voinut hyvin käyttää vaatteita ja viiden vuoden päästäkin saattaisit vielä käyttää niitä.
Lapset eivät tietenkään voi käyttää samoja vaatteita viittä vuotta mutta ajattomuus kannattaa huomioida myös heidän kohdallaan. Lyhytkestoisia trendejä ei kannatta välttämättä lasten eikä aikuistenkaan kohdalla seurata tässä tapauksessa.
Jos käytät vaikka aina bändipaitoja niin sellainen saattaa olla hyvä valinta kuviin. Jos kuljet jatkuvasti kukkamekossa niin se saattaa olla hyvä valinta. Jos olet ulkoilmaihminen ja pukeudut useimmiten vaelluskamoihin niin se voi olla hyvä valinta. Varmaan saat ajatuksesta kiinni? Kaikki voi olla hyviä vaihtoehtoja kunhan ne kuvastavat sua ihmisenä.
Isoja tekstejä tai logoja kannattaa mahdollisesti välttää paitsi jos ne ovat nimenomaan osa sun persoonaa (esimerkkinä vaikka ne bändipaidat).
Suosittelen yleensä aina neutraaleja ja murrettuja maanläheisiä sävyjä kuviin, jotta sovitte kuvausympäristöön mahdollisimman hyvin. Liian kirkkaat värit saattavat näyttää kuvissa siltä, että ne eivät oikein sovi paikkaan varsinkin jos kuvataan jossain luonnossa. Toisaalta jos kirkkaat värit on ehdottomasti sun juttu niin silloin ne ovat oikea valinta.
Neutraalien tai hempeiden/haaleiden värien kanssa voi ottaa mukaan jonkun kivan väripilkun (tai kaksi) jonnekin. Esimerkiksi yksi vaate voi olla joku voimakkaamman värinen ja muut neutraalempia.
Ohessa on vähän esimerkkejä neutraaleista sävyistä ja vinkkejä niihin väripilkkuihin.
Tämä on hyvin pitkälle makuasia. Jotkut tykkäävät, että koko perheen vaatteet matchaavat tarkasti ja toiset taas eivät. Kannattaa miettiä kumpi on teidän juttu ja mennä sen mukaan. Jos kaikki pukeutuvat täysin eri tavalla niin sittenhän se kuvastaa juuri heidän persooniaan ja se on erittäin ok!
Toki yhteneväisyyttä on eri asteista eli on mahdollista valita sellaiset vaatteet, että eri perheenjäsenten asut sointuvat hyvin yhteen olematta kuitenkaan täysin saman värisiä. Esimerkiksi edellä mainitut neutraalit sävyt sopivat yhteen kauniisti.
Vaatteita valitessa kannattaa ottaa huomioon kuvauspaikka ja vuodenaika (ja siihen liittyen tietysti juuri senhetkinen sää).
Kuvauspaikka voi usein määrittää tai auttaa keksimään mitkä värit ovat parhaat juuri teidän kuvauksiin. Kaikissa paikoissa on omanlaisensa värit, tekstuurit ja teemat. Jos sinulla on käsitys siitä miltä kuvauspaikalla näyttää voit kuvitella itsesi sinne ja miettiä mikä näyttäisi parhaalta juuri siinä ympäristössä.
Vuodenaika vaikuttaa tietysti kuvauspaikan väreihin mutta myös siihen mitä silloin kannattaa pukea päälle. Esimerkiksi syksyllä laitetaan enemmän vaatetta päälle kuin kesällä ja se saa näkyä kuvissakin, talvesta nyt puhumattakaan tietysti. Luonto ja kaupunkimaisempikin ympäristö on talvella ja alkukeväästä värittömämpi kuin kesällä ja syksyllä ja silloin joku voimakkaampi väri saattaa nostaa teidät kivasti esiin ympäristöstä.
Kesällä ja syksyllä on ympäristö värikkäämpää, joten silloin väriä ei tarvitse tuoda kuvaan välttämättä vaatteilla (mutta halutessaan toki silti voi:)
Kengät on erityisesti lapsilla mutta miksei aikuisillakin tärkeässä osassa. Kuvauksissa puuhataan kaikenlaista ja kävellään tai juoksennellaan ympäriinsä tutkimassa paikkoja, joten epämukavat kengät tulevat äkkiä kivan tekemisen tielle. Ihan uusien kenkien sijaan jotkut sisäänajetut saattavat olla parempi valinta. Sandaalit voivat olla kesällä kiva valinta mutta kannattaa lasten kohdalla miettiä ovatko he tottuneet käyttämään niitä. Kuvauspaikasta riippuen temmeltäessä niiden sisään saattaa mennä hiekkaa tai kiviä ja jos sellaiseen ei ole tottunut niin se voi aiheuttaa tarpeetonta mielipahaa tässä kohtaa.
Ja tietysti pitää ottaa huomioon sää. Joku sellainen sanontakin on, että “ei ole olemassa huonoa säätä vaan ainoastaan vääränlaista pukeutumista”. Voi olla, että se ei ihan sanatarkasti mene noin mutta pointti pätee silti. Kannattaa pitää huoli siitä, että kuvausten aikana on riittävän lämmin (tai viileä) olo. Muuten keskittyminen voi mennä liikaa omaan epämukavuuteen ja sitä ei tietenkään haluta. Tässä tullaan taas siihen samaan asiaan mihin aiemminkin eli teillä pitää olla mukava olo kuvausten aikana sen suhteen miltä näytätte mutta myös sen suhteen miltä ihan fyysisesti tuntuu.
Jos käytät yleensä laseja niin suosittelen, että pidät ne päässä myös kuvissa. Sama pätee myös lapsiin. Tässä palataan taas siihen, että halutaan, että kaikki näyttävät kuvissa itseltään. On myös ihan oleellista, että kaikki näkevät mitä ollaan tekemässä kun puhutaan tällaisesta toiminnallisesta kuvaushetkestä:)
Meikkaamiseen pätee myös se sama, että jos yleensä käytät meikkiä niin kannattaa meikata kuvaan samaan tyyliin kuin yleensäkin koska silloin sä näytät siltä miltä sä yleensäkin näytät. Ja sama tietysti toisinpäin eli jos et yleensä meikkaa tai meikkaat hyvin vähän niin kuviin kannattaa meikata hienovaraisesti tai ei lainkaan, ihan mikä susta tuntuu omimmalta.
Mukaan voi ihan hyvin ottaa muutamia vaihtoehtoja ja valita sitten kuvauspäivänä sopivan asun. Myös kesken kuvauksen voi tietysti kanssa vaihtaa asua jos ollaan sellaisessa paikassa, että asunvaihto on käytännöllistä tai mahdollista.
Pinterestistä löytää hakemalla vaikka kuinka paljon ideoita pukeutumiseen. Mä olen myös kerännyt ideoita valmiiseen tauluun, jota voi käydä kurkkaamassa täällä.
Viimeinen juttu: älä stressaa asuvalinnasta ainakaan liikaa! Mä pidän huolen siitä, että te näytätte kuvissa hyvältä asusta riippumatta:)
Pukeudu vuodenaikaan sopivasti
Pukeudu sijaintiin sopivasti
Pukeudu mukavasti ja sellaisiin vaatteisiin jotka näyttävät sinulta
Maanläheiset ja murretut sävyt ovat useimmiten varma valinta värien suhteen
Vältä isoja logoja tai tekstejä (paitsi jos ne ovat nimenomaan oleellisia juttuja ja kuvastavat just sua)
Mahtavaa, että luit tänne asti. Katso seuraavaksi lisätietoa perhekuvauksesta täältä!
Lue lisää ja katsele upeita kuvia ihanasta perhekuvauksesta auringonlaskussa Pyynikillä Rosendahlin rannassa!
Pitääkö teidän osata itse tehdä jotain? Täytyykö lasten toimia jotenkin tietyllä tavalla? Lue lisätietoa tästä artikkelista!
Studio on loistava paikka kuvata perhekuvia huonolla tai kylmällä säällä. Studiossakaan ei pönötetä paikallaan liikettä ja menoa saa olla!
Teemu Toikka on hää-, perhe ja pariskuntakuvaaja Tampereelta. Kuvausalueena toimii koko Etelä-Suomi.
for Wedding photography & videography, family sessions and couples sessions in Tampere and the entire southern Finland
Teemu Toikka on hää-, perhe ja pariskuntakuvaaja Tampereelta. Kuvausalueena toimii koko Etelä-Suomi.
Palvelualueet