Olen koonnut tähän artikkeliin muutamia vinkkejä hääpäivän aikataulun pohtimiseen. Nämä vinkit on kirjoitettu luonnollisesti enimmäkseen hääkuvaajan näkökulmasta ja ne liittyvät esimmäkseen valokuvaukseen mutta näitä voi käyttää pohjana kaiken muunkin miettimiseen.
Nämä vinkit eivät tietenkään päde kaikissa tilanteissa eivät sovi joka juhlaan mutta niitä voi ajatella ehdotuksina, joita voi noudattaa halutessaan:)
Hääparit kysyvät usein kuinka paljon hääpotrettien kuvaamiseen on hyvä varata aikaa. Oma vastaukseni on yleensä, että noin tunti tai vähän reilu on oikein riittävä aika. Samalla aina myös suosittelen, että kuvausaika, oli se sitten tunti tai puolitoista tai vaikka vähemmänkin, jaetaan ainakin kahteen osaan.
Päivällä on kiva kuvata jonkin verran ennen vihkimistä tai sen jälkeen mutta tykkään suositella, että illalle jätetään myös hieman aikaa potreteille. Hyvä jakosuhde päivä- ja iltapotrettien välillä voisi olla vaikka puolet ja puolet mutta mikä tahansa aikatauluun sopiva on tietysti aina paras juuri siihen hetkeen ja niihin juhliin. Jos illalle jää vartti kuvausaikaa niin siinäkin ehtii jo vaikka mitä! Toisaalta ei ole myöskään mikään ongelma käyttää päivällä tuntia ja illalla puolta tuntia jos haluatte:)
Kuvausaikaan ei tietenkään ole mitään oikeaa tai väärää vaihtoehtoa vaan aina kannattaa mennä hääpäivän aikatauluun parhaiten sopivalla tyylillä. Ja jos ei oikein meinaa keksiä mikä olisi itselle paras ratkaisu niin mietitään niitä vaikka yhdessä!
Useimmiten ainakin osa potreteista otetaan juuri ennen vihkimistä tai heti sen jälkeen. Niiden kuvaaminen ennen vihkimistä on yleisempi valinta kuin vihkimisen jälkeen siksi, ettei vieraiden tarvitse odotella hääparia hääpaikalla. Joissain tapauksissa on toki perusteltua kuvata potretteja vihkimisen jälkeenkin jos vieraille on muuta ohjelmaa siksi aikaa tai potretteihin ei haluta käyttää tässä vaiheessa päivää paljoa aikaa. Muu ohjelma voi olla esimerkiksi majoittuminen tai joku järjestetty aktiviteetti.
Ennen vihkimistä järjestetty potrettikuvaushetki mahdollistaa myös esimerkiksi first look -kuvien kuvaamisen. First look -kuvista voi lukea lisää täältä ja miettiä voisiko ne olla teille sopiva juttu jossain muodossa.
Potretteihin voidaan käyttää aikaa sen verran kun halutaan, yleensä maksimissaan tunti tehokasta kuvausaikaa ja mahdolliset siirtymät siihen päälle on oikein riittävä. Tunnissa saa jo tosi hyvin variaatiota kuviin mutta vähempikin aika toki riittää ja se vaikuttaa vain potrettikuvien määrään. Ja säästyneellä ajalla saa tietysti kuvia jostain muusta mitä sinä aikana tapahtuu.
Kuten mainitsin, oma ehdotukseni on useimmissa tapauksissa on sellainen, että jaetaan potrettien ottaminen kahteen osaan eli käytetään niihin päivällä vaikka puoli tuntia ja toinen puolituntinen illalla mahdollisimman lähellä auringonlaskua. Iltaisin valo on aina kauneimmillaan ja silloin saa selvästi erilaisia kuvia taas ja kivaa lisävariaatiota potreteihin. Hääparit ovat näissä tapauksissa myös tykänneet sen tuomasta 20-30 minuutin hengähdystauosta illalla, jonka aikana saa olla melkein kahdestaan.
Auringonlaskun ajankohta on helppo selvittää kirjoittamalla Googleen hääpäivän päivämäärän ja paikkakunnan sekä sanan auringonlasku. Esimerkiksi siis “auringonlasku tampere 8.7.2023”. Google näyttää silloin suoraan ajan, jolloin aurinko laskee hääpäivänänne. Tein videoesimerkin tästä joskus Instagramiin ja sen voi käydä katsomassa tästä.
Kun auringonlaskun aika on selvillä voi miettiä aikatauluun sopivaa kohtaa iltapotrettien kuvaamiseen. Keskikesällä auringolasku kestää pitkään, joten aurinko voi olla hyvinkin matalalla jo tuntia tai kahta ennen auringonlaskuaikaa. Keväämmällä ja syksymmällä aurinko laskee nopeammin, joten aikaikkuna on pienempi ja alkaa vasta lähempänä varsinaista auringonlaskuaikaa. Kannattaa myös huomioida hääpaikan ympäristö. Iltapotretit kuvataan lähes aina hääpaikan välittömässä läheisyydessä koska kauemmas ei siinä vaiheessa juhlia yleensä haluta lähteä. Jos hääpaikan ympärillä on paljon korkeaa metsää niin aurinko saattaa kadota puiden taakse jo aiemmin. Jos taas ympärillä tai ainakin auringonlaskun suunnassa on vaikka peltoa, järveä tai muuta aakeaa laakeaa niin aurinko on näkyvissä pidempään. Yleensä tavoitellaan sitä, että aurinko on iltapotrettien aikaan vielä esillä. Auringonlaskun jälkeenkin saapuu tosin vielä sininen hetki, jolloin valo on edelleen upean pehmeää ja sekin toimii tarvittaessa loistavasti.
Jos vihkiminen tapahtuu kirkossa niin yleensä papit haluavat, että hääpari paikalla 30-10 minuuttia ennen vihkimistä. Tämä vaihtelee paikasta ja papista toiseen ja asia selviää yleensä kun papin kanssa pidetään vihkipalaveri. Suosittuina päivinä suosituissa kirkoissa on vihkiminen aina tasatunnein ja siksi halutaan, että hääpari on paikalla hyvissä ajoin, ettei vihkimisen aloitus viivästy hetkeäkään tasatunnista. Kuitenkaan edellisen vihkimisen aikana paikalle ei luultavasti toivota saapumista, joten sopiva aika on noin 20 minuuttia ennen omaa vihkimistä. Kirkkovihkiminen kestää yleensä paikassa kuin paikassa noin puoli tuntia tai hieman alle.
Jos hääpäivä ei ole kovinta sesonkia tai kirkko ei muuten ole täyteen buukattu niin aikataulut eivät ole yleensä näin tarkkoja mutta nämä kannattaa aina varmistaa papilta palaverissa.
Jos vihkiminen tapahtuu juhlapaikalla tai jossain muualla kuin kirkossa, on aikataulu varmasti vihkimisen suhteen vapaampi. Kannattaa varmistaa vihkimisen suorittajalta mitä hänen tarvitsee tehdä vihkipaikalla ennen vihkimistä eli esimerkiksi onko siinä vielä jotain paperihommia vai tehdäänkö ne kaikki etukäteen.
Ryhmäkuvat ovat useimmille tärkeitä saada otettua. Ryhmäkuvilla tarkoitetaan tässä siis kuvia, joissa hääpari poseeraa esimerkiksi vanhempiensa tai sisarusten kanssa. Yleensä näitä halutaan aika paljon eri kokoonpanoilla riippuen tietysti esimerkiksi juhlavieraiden määrästä. Ryhmäkuvien kuvaamiseen voi saada tuhlattua tahattomasti aikaa kohtuuttoman paljon, sillä monesti häävieraat eivät liiku ohjeiden mukaan kovin tehokkaasti paikasta toiseen tai kuuntele niitä ohjeita kovin hyvin. Syitä tähän voi olla tietenkin monia mutta kaikkia niitä yhdistää varmaankin se, että vierailla on hauskaa. Se on tietenkin hyvä juttu ja tärkeää:)
Suosittelen ryhmäkuvien kuvaamiseen aina sellaista tapaa, että hääpari miettii etukäteen listan kaikista halutuista kokoonpanoista. Lista annetaan juhlassa jollekin sopivalle henkilölle kuten kaasolle tai bestmanille ja hänen tehtävä on huudella aina seuraavat ihmiset kuviin. Kannattaa valita sellainen henkilö, joka on hyvä komentamaan ihmisiä! Hääparin tehtävä on vain seistä paikallaan ja hymyillä kuvissa. Jos vieraita ei ole todella paljon niin saattaa olla järkevää pyytää kaikki vieraat kerralla kuvauspaikan viereen ja pyytää sieltä aina vuorollaan oikeat henkilöt kuviin.
Vinkki: Ryhmien vaihtoa saa edelleen nopeutettua siten, että aloittaa aina isommasta porukasta ja siirtyy siitä pienempiin. Ihmisten poistaminen ryhmästä on vielä nopeampaa kun uusien ihmisten lisääminen. Esimerkiksi järjestys voisi olla: Morsiamen koko suku, morsiamen perhe, morsiamen vanhemmat.
Tällä tavalla ryhmäkuvat on useimmiten saatu otettua kohtuullisessa ajassa ja hääpari ja -vieraat ovat päässeet jatkamaan varsinaista juhlimista nopeammin. Ryhmäkuvia voidaan tottakai ottaa myös päivän aikana pyydettäessa muulloinkin, joten kaikkia ei ole pakko kuvata näin sarjatyönä.
Teemu Toikka on hää-, perhe ja pariskuntakuvaaja Tampereelta. Kuvausalueena toimii koko Etelä-Suomi.
for Wedding photography & videography, family sessions and couples sessions in Tampere and the entire southern Finland
Teemu Toikka on hää-, perhe ja pariskuntakuvaaja Tampereelta. Kuvausalueena toimii koko Etelä-Suomi.
Palvelualueet