First look tarkoittaa hetkeä kun hääpari kohtaa toisensa ensimmäistä kertaa täydessä juhlavarustuksessa ennen vihkimistä. Monet ovat järjestäneet asian jopa niin, että puoliso ei ole nähnyt morsianta hääpuvussa vielä ennen hääpäivää, joten paljastus on vielä jännittävämpi. Tämä vaatii luonnollisesti sen, että hääpari valmistautuu aamulla eri tiloissa ja siirtyy kuvauspaikalle eri reittiä tai eri kulkuvälineillä. Hetki on jännittävän lisäksi hyvin tunnelmallinen kun pari kohtaa toisensa ensimmäistä kertaa hääpäivänä. On ihan tavallista, että toinen tai molemmat hääparista herkistyy tilanteessa ja muutamia onnen kyyneliäkin saatetaan tirauttaa. Kaikki eivät tietenkään herkisty yhtä helposti kuin toiset mutta hetki on silti hieno ja parin reaktiot ikuistamisen arvoisia. First look -kuvauksen voi sisällyttää mihin tahansa hääkuvauspakettiin kun sille vain varataan sopiva aika hääpäivänä ja se onnistuu tottakai myös osana yhdistettyä valo- ja videokuvauspakettia.
Termi first look on aika yleisesti Suomessakin käytössä juuri englanninkielisenä eikä suomenkielistä hyvää termiä taida olla oikein olemassa. Monet hääparit haluavat ottaa tällaiset kuvat mutta vähintään yhtä monet eivät halua. Syynä siihen voi olla esimerkiksi hääpäivän aikatauluasiat tai se, että asia ei vain tunnu hääparista omalta jutulta. Mitään sääntöjä ei tietenkään ole vaan jokaisen hääparin kannattaa miettiä ihan vapaasti tuntuuko first look -kuvat asiana kivalta vai ei ja tehdä päätös sen mukaan. Jos first look -kuvaus aiheena kiinnostaa niin lue ihmeessä eteenpäin niin kerron lisää esimerkiksi toteutustavoista.
Tässä artikkelissa puhun yksinkertaisuuden vuoksi enimmäkseen morsiamesta ja sulhasesta erityisesti tuolla myöhemmin kun kerron käytännön vinkkejä asian toteuttamisesta. Tämä yksinkertaistus tehdään siksi, että lukijan olisi helpompi ymmärtää roolit kuvauksen aikana eli se kumpaa henkilöä tarkoitetaan missäkin kohtaa.
First look -kuvat voidaan kuitenkin ottaa kenen henkilöiden välillä tahansa ja muunnelmia on olemassa vaikka kuinka paljon. Luonnollisesti homma toimii ihan samalla tavalla jos kyseessä on mies- tai naispari mutta first look -kuvat voidaan ottaa vaikka morsiamen ja morsiamen isän välillä. Muita vaihtoehtoja voisi olla vaikka morsian ja hänen lapsensa tai kaikkein hurjimpana sulhanen ja anoppi! Sääntöjä ei tässäkään ole vaan jokainen hääpari voi miettiä juuri heille parhaan tavan.
Nykypäivänä on melko tavallista, että hääpotretteja kuvataan ennen vihkimistä ja silloin first look -kuvat on mahdollista ottaa osana kuvaussessiota kun hääpari kohtaa muutenkin toisensa ennen alttaria tai muuta vihkipaikkaa. Potrettisessio luonnollisesti aloitetaan siinä tapauksessa näillä first look -kuvilla.
First lookin jälkeen voidaan siirtyä kuvaamaan hääpotretteja jos siihen on budjetoitu aikaa tai siirtyä suoraan seuraavaan kohteeseen. Oma suosikkini aikataulujen suhteen on kuvata tässä vaiheessa jonkin verran potretteja eli käyttää niihin ehkä 30 minuuttia ja säästää toinen suurin piirtein saman mittainen sessio iltaan ennen auringonlaskua. Kuvaamiseen voidaan toki käyttää tässä vaiheessa myös enemmän aikaa ja jättää iltasessio kokonaan pois jos tuntuu siltä, että hääjuhlasta ei halua poistua illalla hetkeksikään. Ja tietenkin aina täytyy ottaa huomioon koko muu hääpäivän aikataulu eli se, kuinka paljon aikaa tässä vaiheessa ylipäätään on käytettävissä ennen kun on oltava seuraavassa paikassa. Hääpäivän aikataulutuksesta voit lukea lisää täältä.
Alla olevassa kuvasarjassa näet yhden hääparin reaktiot ensikohtaamisen aikana. Gallerian jälkeen kerron käytännön ohjeita siihen, miten first look -kuvaus kannattaa toteuttaa, jotta reaktiot saadaan parhaiten talteen.
Yleisin tapa toteuttaa first look -kuvaus on sellainen, että sulhanen asettuu seisomaan johonkin sopivaan paikkaan selkä morsiamen tulosuuntaan nähden. Sulhaselle on annettu ohjeeksi, että kääntyä ei saa ennen kuin kuvaaja antaa luvan, jotta ensireaktio ei pääse tapahtumaan kun kuvaaja on vielä väärällä puolella paria. Kohtaamispaikka voi olla mikä tahansa mutta yleisiä valintoja on tie tai polku, portaiden ylä- tai alapää tai vaikka alla olevan esimerkkikuvasarjan mukainen laituri.
Morsian lähestyy sulhasta tämän selän suunnasta ja tässä vaiheessa molemmista saa otettua mahtavia jännityskuvia kun molemmat tietävät, että kohtaamishetki on aivan käsillä. Sulhasta kannattaa tässä vaiheessa vielä muistuttaa olemaan kääntymättä vaikka tuntuisi, että morsian on aivan selän takana.
Kun pari on valmis ensikohtaamiseen kuvaaja kiertää morsiamen taakse niin, että saa kuvattua sulhasen reaktion kun tämä kääntyy ympäri. Jos kuvataan samanaikaisesti valo- ja videokuvaa voidaan videokamera asettaa tässä vaiheessa jalustalle valmiiksi kuvaamaan, jotta sulhasen reaktio saadaan valokuvien lisäksi myös videolle. Kun kuvaajakin on valmis hän antaa sovitun merkin sulhaselle, jolloin hän saa kääntyä tai vaihtoehtoisesti morsiamelle, jolloin hän voi siirtyä koskettamaan sulhasta esimerkiksi olkapäähän antaen näin luvan kääntyä.
First look -kuvat voivat olla mahtava lisä hääkuvagalleriaan mikäli hääpari kokee sellaiset haluavansa. Näillä vinkeillä sai toivottavasti käsityksen siitä, miten asia käytännössä toteutetaan. First look -kuvat kuuluvat luonnollisesti kaikkiin hääkuvauspaketteihini mikäli pari sellaiset haluaa ottaa, sillä kuvauspaketit ovat kaikki ns. all inclusive -tyyppisiä eli ne sisältävät kuvia kaikesta mahdollisesta kuvausajan puitteissa.
Teemu Toikka on hää-, perhe ja pariskuntakuvaaja Tampereelta. Kuvausalueena toimii koko Etelä-Suomi.
for Wedding photography & videography, family sessions and couples sessions in Tampere and the entire southern Finland
Teemu Toikka on hää-, perhe ja pariskuntakuvaaja Tampereelta. Kuvausalueena toimii koko Etelä-Suomi.
Paikkakuntakohtaiset sivut